Hva er Grustur i øst?

Historikk

Grustur i øst så dagens lys i 2016, men tanken ble nok født noe tidligere. 

Første par årene ble det et treff på skogen i slutten av august hovedsakelig for deltakere fra MC-forumet.no. Det var flere som mente at dette måtte utvides, så jeg begynte forsiktig med noen dagsturer på Finnskogen. Interessen for kjøring på grus var bare stigende, og flere og flere ville være med. Ikke alle var/er så trygge på løst underlag så etter hvert så jeg behovet for kursing. I samarbeid med gode hjelpere har det siste årene blitt arrangert en del kurs, både dagskurs og helgekurs. 

Det er utrolig artig å se mestringsfølelsen stråle etter noen mil på fine veier på skogen.

Hvor er Grustur i øst?

Grustur i Øst har base helt i kanten av Finnskogen, nærmere bestemt på Tjura. 32 km nord for  Kongsvinger, 130km fra Oslo S.

Med den unike plasseringen så er vi stort sett spart for asfaltkjøring da vi drar ut på tur. Fra basen kan vi kjøre på grusveier i flere dager uten å krysse egne spor. 

Nivå

Kjører vi fort? Kjører vi langt? Er det mye vanskelig terreng? Hva om jeg blir hengende etter?

Dette er noen av spørsmålene som ofte dukker opp. Svaret på disse spørsmålene kan sammenfattes i en setning: «Her tilpasses turene etter deltakerne!» Vi er såpass kjent på skogen og på rutene vi kjører så vi finner plutselig en snarvei om vi trenger det.  Vi har og muligheten for å dele gruppa for å legge inn litt mer utfordringer for noen søm ønsker det.

Cornermann-prinsippet:  Dette fungerer helt topp. Guiden kjører alltid først, når vi kommer til et veikryss anviser guiden at nr 2 i rekka skal stoppe, de som kommer bak ser da hvor de skal kjøre. Cornermannen står i det krysset helt til sweeper (han/ho som kjører bakerst) kommer, da legger cornermannen seg inn for an sweeper. Slik blir det hele tiden rotasjon i gruppa, ingen blir hengende etter, alle kan kjøre slik de selv ønsker.

Og som vi sier hver gang, det er ikke noe løp, ingen vinner Grustur i øst i dag! Vi er på tur! 

Men ja, av og til så går det fort, av og til er det vanskelig, men alle skal med! 

Den som holder i gassrullen bestemmer selv hastigheten!

Gruskurs

Intro til Grus. 

Vi har laget et dagskurs for deg som ønsker å prøve deg på grus under sikre forhold.

Er du i startgropen som adventure-kjører eller nysgjerrig på gruskjøring?  Eller rett og slett bare føler du trenger en oppfrisking på de grunnleggende tingene.

Da er dette for deg! Dagen blir delt inn i to:

Del.1:  

  • Vi starter med noen øvelser på egen bane. Her vil det bli gitt tilbakemeldinger og forslag til justeringer. 
  • Litt generelt om tilpasning av sykkel og tips for å få en bedre opplevelse på tur.

Del.2:

  • Nå er tiden kommet for en tur på skogen for å prøve ut det som er lært. Dette er en tur som er tilpasset forholdene og dagens deltakere.

 

Dagsturer

Et steg videre?

Du har vært med på nybegynnerkurs eller tilegnet deg noe erfaring på andre måter. Vi er nå klar for tur med en gang vi møtes. Dette er fine turer på skogen på forskjellige typer underlag.  Traktorveier, grusveier, sandveier og bekkekryssinger. Også tilpasset deltakerne i gruppa. 

Overnattings-turer

Samme som dagsturene, men nå legger vi inn en overnatting. Det blir litt mer bagasje så du må planlegge litt mer. Du vil også få nye fine opplevelser og erfaringer. 

Vi starter lørdag morgen. Vi kjører en god dagsetappe før vi overnatter. Vi spiser sammen og har ei fin helg sammen. Retur til utgangspunktet på søndag.

Hvor overnatter vi?

Det kan være ute i gapahuk, telt eller hengekøye. Det kan og være innendørs. Dette  vil det bli opplyst om i påmeldinga.

Treff

Det arrangeres noen treff i løpet av sesongen.  Dette er for grupper inntil 20-30 deltakere som ønsker en fin helg på skogen. Overnatting innendørs i enkle omgivelser, mulighet for opplegg med mat inkludert. Ta kontakt ved interesse.

Roadbook

Vi starter dagen med å gå gjennom hvordan man leser roadbook og enkel tilpasning av utstyret du trenger. Du får hjelp til å legge inn fila med notene og komme i gang. Vi kjører ei kort rute i nabolaget så vi vet at du har skjønt hvordan. Så drar vi ut på tur. Det er lurt å kjør to eller flere sammen for å hjelpe hverandre. 

Hva trenger du? Det går an å bruke en telefon til RB-navigering, en fjernkontroll til å scrolle RB’n er en stor fordel.  

Har ikke mulighet for å printe ut RB på papir-rull så du får ei pdf-fil på mail et par dager før.

Dette bør du prøve, det er innmari gøy.

Leie sykkel?

Kanskje du ikke har sykkel som er egnet for å dra ut på grusveier. Problem løst.

Har du en kompis du gjerne skulle hatt med på tur? Problem løst.

Jeg har en fin liten Honda CRF 250 L 2022-mod som er ideell for gruskjøring.

Sykkelen leies ut gjennom Hygglo og forsikring er inkludert. 

Ta kontakt på mail (post@grusturiost.no) om interesse.

Den har følgende utstyr:

Bra grusdekk

Nødvendig beskyttelse

Oppgraderte dempere 

13,5l bensintank

Seatconsept sal

Mosko Moto 10l veskesett

 

 

Felles for alle turene er at det er veldig sosialt og det er mye læring i å kjøre flere sammen. Turene blir hele tiden tilpasset til deltakerne som er med.

Man løser problemer og takler utfordringer sammen.  Mye fine naturopplevelser hører også med.